Startsidan | Mina hanar | Mina Honor | Planerat! | Till Salu! | Bilder | Sjukdomar | Info om råttor | Länkar | Kontakt!

Sjukdomar

 

Mycoplasma (en sjukdom som alla rått- och musägare bör känna till)

Den är högst smittsam mellan råttor!!!!

Mycoplasma ska alltid behandlas med antibiotika så snart du misstänker att sjukdomen drabbat din råtta. Risken är stor att sjukdomen blir kronisk och råttan insjuknar av och till resten av dess liv.

Det går ofta inte att bota en infekterad råtta, men i många fall kan råttan leva ett långt liv med tillfälliga hjälpmedel.

Sjukdomen är smittsam på många sätt, inkluderat den kontakt honan och ungarna har, men även ungarna som utvecklas i magen kan drabbas. 

En del råttor visar inga symptom, men stress och bakterieinfektioner (ex sendai-virus) kan utlösa symptomen.
Många råttor kan lever ett normalt liv trots att sjukdomen angriper andningsorganen, men när det blir allvarligare kan råttan dö efter flera veckor eller månader.

Symptom där en infektion med ammoniak (urin) inblandat inkluderar  bl a: nysning, sträv päls, om inneörat drabbas kan en huvudlutning inträffa (snedskalle liknande), nedsatt tillstånd, slöhet, viktminskning, ansträngd andning och eventuell död.

Om infektionen drabbar lungorna och orsakar lunginflammation kan man se en ansträngd andning och ibland hörbara biljud.
Mycoplasma kan även förvärras av andra bakteriella sjukdomar.

Bakterien kan oxå infektera könsorganen och orsaka små kullar, förändringar på embryon och sterilitet.

Försiktighetsåtgärder du kan vidta:

  • En ren bur är väsentligt p g a ammoniakens närvaro som försämrar råttans kondition, en råtta i en smutsig bur är mer tillgänglig för andra infektioner. städa buren noga och ofta !
  • Undvik att stressa ditt djur.
  • Ta inte ut råttan utomhus om det är kallt.
  • Sätt nya djur i karantän i minst 4 veckor innan de införs i råttflocken, detta bara för att dom kan bära med sej smitta.
  • Andra gnagare, (ex kanin och marsvin) kan vara friska bärare av smittoämnet, ha därför inte råttorna i samma rum som dessa. 


Lunginflammation

Lunginflammation drabbar ofta råttor. Sjukdomen kan smitta mellan råttor. Den kan blir kronisk och är dödlig om den inte behandlas. Symptomen för lunginflamation är främst att råttan har en rosslande andning. Om sjukdomen är  långt gången kan råttan få syrebrist och  andas därför med öppen mun. Kontakta veterinär om råttan uppvisar symptom. Vanligaste behandlingen är  med antibiotika: baytril och vibramycin. 


´
Tumörer

Tumörer är vanligt bland råttor. De kan vara antingen god- eller elakartade. Tumörer känns som en hårdare fast kula innanför huden. De kan ibland växa mycket fort!! Misstänker du att din råtta har en tumör, kontakta en veterinär så fort som möjligt. Att operera bort en tumör kostar mellan 1500 och 3000 kronor. Att lämna in tumören på analys kostar cirka 500 kronor. 



Ohyra eller parasiter

Olika sorters ohyra och parasiter kan drabba råttan.Om du upptäcker vita, bruna eller röda prickar och/eller sårskorpor i pälsen samt att råttan kliar sej onormalt mkt kan det vara ett tecken på att råttan har drabbats av kvalster, löss, pälsätare eller allergi. Ohyra behandlas vanligen hos veterinär genom injektion i tre omgångar. Normalt behandlas alla råttor om man har flera eftersom ohyra lätt smittar.

 


 

Snedskalle

Råttan lutar mycket åt ena hållet och när du lyfter upp den så snurrar den runt i din hand. Även här är det mycoplasman som är boven och har orsakat en infektion i innerörat som påverkar balanssinnet. Veterinärbesök och antibiotika brukar kunna bota sjukdomen, men ofta får råttan behålla den sneda skallen